MH
Bocskai István
11. Páncélozott Hajdúdandár
Könyvtára

könyvtár - hadtudomány - had- és helytörténet - kiállítások - előadások - műhelymunka

2022. 11. 11-én, az „Emlékezés napja” Emlékkonferencián Ilyés János mérnök ezredes, a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Debreceni Szervezete "Elfeledett emlékezet" háborús kegyeleti kutatócsoport tiszteletbeli tagja „II. világháborús magyar foglyok temetői az egykori Szovjetunió területén” c. előadásában bemutatta a címben szereplő temetők georeferált adatbázisát, és az adatbázis alapját képező, Magyar hadifoglyok, polgári áldozatok felújított temetői az Oroszországi Föderáció területén című, megjelenés előtt álló katalógusát.

Az Emlékezés napja nemzetközi évfordulóján, a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Debreceni Szervezete 25. jubileuma alkalmából a Debreceni Egyetemen, az MH 5. Bocskai István Lövészdandárral együttműködésben megrendezett katonai, hely- és hadtörténeti konferencia előadásainak tematikája és magas színvonalú tartalma elismeréseképpen, csatlakozhatott a Magyar Tudományos Akadémia „Magyar Tudomány Ünnepe” rendezvénysorozatához. A rendezvény vezérgondolata, amely köré előadásai szerveződtek, az volt, hogy a múlt katonatörténetének ismerete, annak közvetítése a fiatal generáció felé a legfontosabb feladatok közé tartozik.

Ilyés János katalógusának alapforrása a moszkvai székhelyű „Katonai Emlékhelyek” Nemzetközi Katonai Emlékmű Együttműködési Szövetség által 2014-ben készített, „Az Oroszországi Föderáció területén eltemetett külföldi katonák temetőinek katalógusa” című kiadvány. Ilyés János ezt magyar aspektusból feldolgozó és számos tekintetben kiegészítő munkája a leginkább érthető és hozzáférhető formában mutatja be a mai Oroszország területi sajátosságainak megfelelően az egyes temetkezési helyek adatait.

Most az ő konferenciaelőadásának anyagát tesszük közkinccsé; de hamarosan várható teljes katalógusának publikálása is weblapunk felületén.

Az előadás ITT olvasható.