MH
Bocskai István
11. Páncélozott Hajdúdandár
Könyvtára

könyvtár - hadtudomány - had- és helytörténet - kiállítások - előadások - műhelymunka

A Hajdú-Bihar Vármegyei Levéltár idén jubileumot ünnepelt: 50. alkalommal kerültek megrendezésre a Levéltári Napok. Ez az ünnepi rendezvény hagyományosan a debreceni kulturális élet kiemelten fontos eseménye, melyhez a kulturális társintézmények is szívesen csatlakoznak: az eseményt megjelenésükkel támogatják, esetenként aktív szerepet vállalnak tudományos tevékenységeik bemutatásával. Ez utóbbira az idén is lehetőségük nyílt, hiszen e jeles évforduló alkalmával a Déri Múzeum, a Méliusz Könyvtár és nagy örömünkre, a Levéltár felkérésére a Bocskai dandár Könyvtára is képviseltethette magát.

1

Az „Elfeledett emlékezet” Háborús Kegyeleti Kutatócsoport munkája és a Bocskai Könyvtár szerteágazó tevékenysége ezer szállal fonódik össze. A könyvtár honlapja a kutatócsoport eredményeinek publikációs felülete, és a csoport tagjainak támogatást és segítséget nyújt a munkájukhoz szükséges információk felkutatásával, gyűjtésével és a kész anyagok szerkesztésével, lektorálásával, publikálásával.

 

2Csákvári Sándor kollégánk, az „Elfeledett emlékezet” Háborús Kegyeleti Kutatócsoport kutatásvezetője erről a most már évtizedes múltra visszatekintő tudományos munkáról, annak eredményeiről és fontosságáról tájékoztatta a jelenlévőket, a kutatómunka nehézségeit bemutató érdekes példán keresztül. A bemutatott esettanulmány útján a közönség megtudhatta, hogy egy látszólag megalapozott állítás, illetve megbízhatónak tűnő forrás állításainak ellenőrzése is mennyi utánajárást igényel. Ennek szükségességét kiválóan illusztrálja az előadásban bemutatott eset, ahol az idézett forrás valóságtartalmának ellenőrzése után az állításokból csak a mondat végi pont maradt. Erre szokta mondani kiváló kollégánk: „a jó kutató még a saját szülőanyjának sem hisz!”

3

 

Az előadás, hála Sándor remek humorának, logikus érvelésének és megalapozott szakmai felkészültségének, érdeklődő figyelmet váltott ki és a közönség köreiben nagy tetszést aratott. Kollégánk jellegzetes stílusában megírt és szigorúan megalapozott szakmai munkáit honlapunkon olvashatják, és reméljük, hamarosan újabb, most készülő helytörténeti írását is közkinccsé tehetjük honlapunkon.

 

 

 

Fotók: Kovács Gergely levéltáros, Magyar Nemzeti Levéltár Hajdú-Bihar Vármegyei Levéltára