MH
Bocskai István
11. Páncélozott Hajdúdandár
Könyvtára

könyvtár - hadtudomány - had- és helytörténet - kiállítások - előadások - műhelymunka

kepes matt„ A holnap győztesei azok lesznek, akik képesek az elavult gondolatok elvetésére, és új ismeretekkel való behelyettesítésére. a képességfejlesztő sakk a jövőre készíti fel a gyerekeket.”
Polgár Judit nemzetközi sakknagymester

A sakktörténet legjobb női sakkozója, Polgár Judit nemzetközi sakknagymester 25 éve vezeti a női világranglistát. 2012-ben a Föld tíz legokosabb emberei közé választották, mint egyetlen magyart. Pályafutása során minden vezető szupernagymestert legyőzött. Közülük kiemelkedik 10 világbajnok: Anand, Carlsen, Halifman, Karpov, Kaszimdzsanov, Kaszparov, Kramnyik, Szpasszkij, Ponomarjov, Topalov! Magyarországon az év sakkozója címet kiérdemelte: 1989, 1991, 1993, 1994, 1998–2003, 2005–2012 években. A Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesülete 2014. január 23-i közgyűlésén tagjai közé választotta a sakkozó Polgár Juditot.

Kepes András: Matt a férfiaknak című, Polgár Judit életét és sakkpályfutását bemutató könyve 2008-ban jelent meg. A világszerte ismert és közkedvelt magyar zseniális sakkozónő Zsuzsa és Zsófia nővéreivel egy pedagógiai „kísérlet” részesei voltak, melyet az édesapjuk, Polgár László dolgozott ki. A sokéves munka olyannyira sikeresen bevált, hogy 1988-ban és 1990-ben a három Polgár-lány Mádl Ildikóval kiegészülve megnyerték a női sakkolimpiát. Ez a két sakk világtörténelmi esemény akkora megdöbbenést váltott ki szerte a világban, hogy Hungária helyett Polgária lett Magyarország megnevezése sakkberkekben.
A három Polgár lány közül a legfiatalabb, Judit érte el a legnagyobb sikereket. Alig néhány hónappal múlt 15 éves, amikor férfi nemzetközi nagymesteri címet szerzett, fiatalabban mint az amerikai szuperzseni, Bobby Fischer. Ennek kapcsán fontos szólni arról,hogy a Polgár család az 1990-es évek elején nagyon szoros kapcsolatot ápolt az évekig Magyarországon élő különc amerikai sakkfenoménnal.
1991-ben Polgár Judit megnyerte a Magyar Sakkszuper Bajnokságot, ahol a teljes magyar élmezőny asztalhoz ült. Ekkortól kezdve beutazva a Föld számos országát és sikert sikerre halmozva vált világhírűvé, és sakkozók millióinak vált a példaképévé. Ennek legfőbb oka, hogy, borotvaéles állásokra, hatalmas bonyodalmakra törekvő stílusú sakkzseni, aki fantasztikusan ötletes, hihetetlen bátor, nagyon agresszív, lendületes támadó játékos, amivel a férfi kollégái ellen, nőként, egyenrangú félként bárkivel felveszi a versenyt. Anand világbajnok így nyilatkozott róla: „Egy közölünk.”

Polgár Judit néhány kiemelkedő eredménye:

  • • 1993-ban Budapesten Borisz Szpassszkij Exvilágbajnokot párosmeccsen 5,5.4,5-re megverte.
  • 1996-ban a Junior komputer világbajnokot 4.2-re legyőzte.
  • 1998-ban Budapesten Anatolij Karpov világbajnokt rapid párosmecces 5.3-ra legyőzte.
  • 1999-ben Batumiban a férfi csapat-Európa bajnokságon a magyar válogtott ezüstérmet szetzett, ahol a második táblán aranyérmet szerzett.
  • 2002-ben a bledi férfi sakkolimpián az ezüstérmes férfi sakkcsapatunk tagja volt, a 2. táblán bronzérmet szerzett.
  • 2002-ben Moszkvában az Oroszország-Világválogatott meccsen legyőzte Garri Kaszparovot.
  • 2003-ban a hollandiai Wijk ann Zeeben a soha addig nem látott erősségű 14 fős sakk szupertornán Anand mögött a második helyen végzett, úgy, hogy a vert mezőnyben négy világbajnok végzett.

Kepes András könyve közérthetően, érdekesen, tanulságosan mutatja be Polgár Judit sakkpályafutását, annak állomásait.

A tehetségfejlesztő sakk

Az Európai Unió Európai Parlamentje 2012. március 17-én elfogadta azt a tervet, hogy az oktatásban szükség van a sakkra mint tantárgyra. Ennek a feladatnak a kidolgozására felkérték Polgár Juditot. A sakknagymesternő jóvoltából Magyarországon 2013.április 2-án bekerült a Nemzeti Alaptantervbe a sakk, mint választható tantárgy. Budapesten a XVI. kerületi Lemhényi Dezső Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Álatlános Iskolában bevezetésre került „A negyedik bástya” programjukban a képességfejlesztő sakk, mint tantárgy és módszer. Őryné Gombás Csilla pedagógus közel két éve dolgozik együtt Polgár Judit nemzetközi sakknagymesterrel, aki útjára indította a Polgár Judit Sakk Alapítvány által kidolgozásra került Sakkpalota programot. A program célja, hogy komplex módszerrel segítse a gyerekek képességfejlődését. Nem versenysakkozók kinevelése a cél, hanem a logikus gondolkodásmód kialakítása, fejlesztése. A képességfejlesztő sakk, mint oktatási módszer egyre népszerűbb Magyarországon, amiben Polgár Judit nagymesternő és az alapítványt segítő Gyarmathy Éva professzor asszony, a Magyar Tudományos Akadémia tehetségkutatással foglalkozó szakembere személyes tanácsadása meghatározó szerepet játszik. Örvendetes, hogy csatlakozó iskolák száma hónapról hónapra növekszik, ugyanakkor a pedagógusok szakoktatói képzését is biztosítja a Polgár alapítvány.

írta Máté Gyula