MH
Bocskai István
11. Páncélozott Hajdúdandár
Könyvtára

könyvtár - hadtudomány - had- és helytörténet - kiállítások - előadások - műhelymunka

A debreceni méntelep történetének csak egy-egy szeletét lehet innen-onnan összeszedegetni. Született már két írás is a témában, amelyek honlapunkon megtalálhatóak. Ezért örültünk Dr. Pataki Balázs: A Magyar Lótenyésztő és Lovassport Szövetség Debreceni Kirendeltség elődeinek története című munkájának, amely áttekinti a debreceni méntelep és a lótenyésztés működését egészen a kezdetektől. Sajnos a méntelepről, az ott folyt tenyésztési munkáról igen csekély iratanyagot lehet találni.

A Magyar Lótenyésztő és Lovassport Szövetség Debreceni Kirendeltség elődeinek története

(Dr. Pataki Balázs)

Csekonics József, a Mezőhegyesi ménes alapítója és első parancsnoka már mindjárt egyik első előterjesztésében szorgalmazta az ország népies lótenyésztésének fellendítésére állami fedeztető állomások létesítését. Ezt jórészt a mezőhegyesi ménes neveltjeiből valamint a magánménesek produktumának felvásárlása és a községekbe való kihelyezése útján kívánta biztosítani. Miután azt tapasztalta, hogy megfelelő személyzet híján az egyes községekbe kihelyezett mének gondozottsága nem megfelelő, II József császár (1780-90) rendelete szerint erre a feladatra egy új katonai szervezetet létesítettek, a méneskart.

A teljes írás itt olvasható!

A méntelep kiemelkedő parancsnokai közül Fadlallah el Hedad Mihály ezredes életéről már olvashattunk Szentgyörgyi János és Topor István szerzőktől.

Dr. Pataki Balázs munkájában vitéz kismányai Micsky Imre méneskari ezredes munkásságát részletezi.

mentelep2

Kép forrása: Szent György, 14. évf. 7-8. sz. 1938.04.15.

A munkához kapcsolódik a debreceni méntelep 1943-ból származó kimutatása a fedeztetési állomásokon rendszeresített, és a m. kir. állami ménesekben felállított törzsménekről.