MH
Bocskai István
11. Páncélozott Hajdúdandár
Könyvtára

könyvtár - hadtudomány - had- és helytörténet - kiállítások - előadások - műhelymunka

A 49. Hajdú-Bihar Megyei Levéltári Napok alkalmával, amelynek központi témája idén a családtörténet-kutatás volt, a Magyar Nemzeti Levéltár Hajdú-Bihar Megyei Levéltára emléklapot adományozott kollégánknak, Csákvári Sándornak, eredményei elismeréseként.

 leveltarinapokA Honvédség és Társadalom Baráti Kör Debreceni Szervezete "Elfeledett emlékezet" háborús kegyeleti kutatócsoportjának kutatásvezetője, Csákvári Sándor a kutatócsoport szakmai munkája kapcsán is szoros együttműködést ápol a Hajdú-Bihar Megyei Levéltárral, a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárának támogatásával. A Hajdú-Bihar megye területét érintő adatfeltáró és –feldolgozó tevékenység levéltári szakmai felügyelője Szendiné Dr. Orvos Erzsébet, a Hajdú-Bihar Megyei Levéltár igazgatója. A háborús kegyeleti kutatótevékenység elválaszthatatlanul kapcsolódik a családkutatás témáihoz, Debrecen katona- és hadtörténeti, helytörténeti múltjához. Sándor a kutatók munkájának szakmai irányítása mellett jelentős saját kutatásokat is felvállalt. Számos egyéb kutatása közül legnagyobb személyes eredményei közLevéltári meghívóé tartozik szülőfaluja, Káloz I. és II. világháborús veszteségi adatbázisának összeállítása; Hajdú-Bihar megye még működő, vagy már lezárt temetőiben nyugvó Nagy Háborús hősi halottak adattára, amely 2021 novemberében átadásra került a Magyar Nemzeti Levéltár Hajdú-Bihar Megyei Levéltárának; továbbá elkészült a „Debrecen személyi vesztesége a Nagy Háború időszakában” című tudományos munka és adatbázis.

A munkák eredményeként közkinccsé tett adattárak a Bocskai Könyvtár weblapján elérhetőek, és egyúttal a Levéltár közgyűjteményeit gyarapítják. Az évtizedes múltra visszanyúló együttműködés a kutatási eredményeken túl egymás rendezvényeinek támogatását, közös rendezvények megvalósítását is magába foglalja.

 

Fotók:

Turcsán Judit ha.

MCDB/Dehir.hu

mnl.gov.hu