MH
Bocskai István
11. Páncélozott Hajdúdandár
Könyvtára

könyvtár - hadtudomány - had- és helytörténet - kiállítások - előadások - műhelymunka

ksz2resz

 

A második weboldal a Bocskai Könyvtár Veszteségkutatás részlege, aminek célja, logikusan, a veszteségkutatás. Ez további 7 egységet tartalmaz:

            Települések

      Itt különböző cikkek találhatók a háborús veszteségekről és ehhez kapcsolódó témákról, mint például a szovjet hadifogolytáborok és azok helye. Több cikk alján a cikkhez kapcsolódó adattárakat is feltüntetik (pl. Debrecen hősi halottai a nagy háborúban).

            Módszertan

      Itt a veszteségkutatás történelméről, jelenéről és módszereiről lehet olvasni. Továbbá választ ad arra a kérdésre, hogy „Milyen módon veszíthette életét egy katona a háborúban?”.

            Adattár

      Itt találhatóak az ország egyes megyéinek illetve településeinek veszteség-, sebesült-, hősi halott- és hadifogoly-listái PDF formában.

            Balmazújváros

      Itt a Balmazújváros Ifjúsági veszteségkutató programról lehet olvasni. Továbbá különböző, Balmazújvárossal kapcsolatos veszteségkutatási listák találhatók az oldalon. Ezek mellett a programhoz kapcsolódó dokumentumok is elérhetőek itt.

            Veszteséglisták

      Itt 5 vármegye (Bereg, Hajdú, Bihar, Szabolcs, Szatmár) veszteséglistája és ezekhez kapcsolódó statisztikák találhatóak.

            Arany Vitézségi

      Itt található térképen a Hajdú-Bihar megyei arany Vitézségi Érmet kapott vitézek sírjainak helye, és ezekre kattintva a vitézek életéről is olvasni lehet.

            Hősök temetője

      Itt a már említett Hősök temetőjének adatbázisa található.

Véleményem szerint az oldal csodálatos munkát végez a halottak nevének és emlékének megőrzésével. Bár elsőre kissé nehezen igazodtam el a felületen, utólag végig nézve nem tűnik annyira kaotikusnak, mint azt elsőre hittem. Viszont szerintem néhány lista túlságosan el van rejtve, némelyik nincs az „adattár” fülben.

 

A cikk folytatása ITT olvasható.