MH
Bocskai István
11. Páncélozott Hajdúdandár
Könyvtára

könyvtár - hadtudomány - had- és helytörténet - kiállítások - előadások - műhelymunka

Debreceni Militárium

(http://gis.erda.hu/erda/html/projects/militarium/index_hu.html)

A webhely a debreceni katonatemetőket mutatja be röviden, és azok weblapját tartalmazza. A felület könnyen kezelhető, gyors navigálásra alkalmas. Most bővebben az itt található egyik temető oldaláról fogok leírást és véleményt adni.

ksz1resz

 

Honvédtemető és Hősök temetője

(http://hosok.erda.hu)

A honlap az előbbitől eltérő felülettel köszönti a látogatót, amin kissé nehezebb eligazodni, mint az előzőn. A honlap magyar mellett angol és német nyelven mutatja be a temető, illetve a webhely történetét. A könyvtár fül alatt a temető különböző háborús konfliktusok idején szükségessé vált használatáról találhatunk rövid összefoglalókat és forrásdokumentumokat. A webhely hasznos linkeket is tartalmaz, arra az esetre, ha a látogató kedvet kapna a további kutakodáshoz, információgyűjtéshez. A webhely véleményem szerinti legizgalmasabb és leghasznosabb oldala a Térképes kereső, ami első ránézésre bonyolultnak tűnhet, de valójában könnyen kezelhető. Ha a látogató mégsem igazodna el az oldalon, annak segítséget nyújthat a használati útmutató fül, ami egy tájékozódást segítő weboldalra irányít át (néhány vírusirtó lehet, hogy az oldalt nem tartja biztonságosnak, de ezt a figyelmeztetést nyugodtan figyelmen kívül lehet hagyni). A térképes kereső egy levegőből készített képet mutat a temetőről, és annak környezetéről. A térképen látható „i” betűkre kattintva a temető emlékhelyeiről és egyéb látványosságairól tudhatunk meg több információt. Ezen kívül képek és 3D-modellek is találhatók a térképen. A térképen továbbá fel van tüntetve minden sír; ezekre (vagy a sír helyének jelölésére [tábla, sor, sírhely]) kattintva felugrik a sír adatlapja, ami tartalmazza a sír helyét, a halott nevét, rendfokozatát, alakulatát, születési idejét és helyét, anyja nevét, lakhelyét, elhalálozás idejét és helyét és a temetés idejét. Néha ezen adatok közül néhány nem áll rendelkezésre. A bal oldalon található „Keresés” fülre kattintva név, halálozás éve vagy a sír helyének megadásával pontos keresést is lehet végezni. Az összes adatlap megtekintéséhez a keresődobozt üresen hagyva kell rákattintani az egyik keresési opcióra.

      A meglátogatott weblapok közül nekem személy szerint ez tetszett a legjobban, mivel a felület működése könnyen megérthető, az információk egy helyen vannak összegyűjtve. A térképes kereső interaktív lehetőséget biztosít a Debrecen és annak környékén elesett katonák megismerésére, és az őket illető kegyelet lerovására. Természetesen az internetes látogatást nem lehet összevetni azzal, ha az ember személyesen látogat el a temetőbe. Én például a sírok között járkálva és az elhunytak neveinek olvasása közben végig libabőrös voltam. Az élmény furcsamód megérintett, látva, hogy mennyi fiatal veszett oda a múlt harcaiban.

A cikk folytatása ITT olvasható.