MH
Bocskai István
11. Páncélozott Hajdúdandár
Könyvtára

könyvtár - hadtudomány - had- és helytörténet - kiállítások - előadások - műhelymunka

azaz egy katonaalkotó kiállítása az Egri Borozó Borbarát Bár Galériában

Örömmel szeretném tudatni honlapunk kedves olvasóival, hogy megnyílt és megtekinthető a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Debreceni Szervezete képzőművészeti szekciójának alapítója, Kása Ferenc főtörzsőrmester, Mednyánszky-díjas festő és grafikus művész kiállítása Debrecen város egyik ikonikus kiállítási terében, az Egri Borozó Borbarát Bár Galériában.

Úgy tűnik, napjainkra új trendként jelentkezik a borkultúra, a fogyasztás kultúrájának és a szellemi kultúrának az összekapcsolása, hiszen november hónapban zajlik éppen a Kultúrkorty néven megrendezett nagy sikerű programsorozat, melyet a Déri Múzeum és a MODEM együttműködése hozott létre. Kollégánk kiállítása ugyan nem ennek a programsorozatnak a része, de hasonlóan jó lehetőség arra, hogy az érdeklődő közönség az ízlelőbimbók kényeztetésével, egy finom pohár bor társaságában mélázzanak el a kiállított képek művészi mondanivalóján, az alkalmazott technikai finomságokon.kk2

kk3A kiállításnak helyet adó Borbár és Galéria patinás múltra tekint vissza. A korábban Belvárosi Borkóstoló néven ismert hely 1957 óta szolgálja ki a betérő vendégeket a Bajcsy-Zsilinszky utcában, az épület alsó része a 19. századtól borospinceként szolgált,  sokáig kóstolóként üzemelt. Tulajdonosa, Kovács István, aki az Európai Borlovagok Magyarországi Rendjének tagja, 2009 óta vesz részt a hely üzemeltetésében, először mint alkalmazott, majd hamarosan üzletvezetőként. Kovács úr igazi lokálpatrióta, szívvel-lélekkel támogatja a helyi művészeket, Kossuth-, Munkácsy-, Brassai-díjas törzsvendégei voltak és vannak. Hitvallása: „A művészet egy tőről származik a borral. Természetes, egyedi és megismételhetetlen.” E szellemiség keretében a borozó részeként galériát hozott létre, ahol most Kása Ferenc is kiállíthatta munkáit. Ezúton köszönjük Kovács úrnak támogatását ahhoz, hogy kollégánk meg tudja mutatni alkotásit, szélesebb körben mutatkozhat be a civil közönség számára.

Kása Ferenc főtörzsőrmester 2016-ban alakította meg a Mednyánszky-kört. Az egyesület a Honvéd Kulturális Egyesület Országos Szervezetének tagjaként is működik, és azzal a céllal alakult meg, hogy a képzőművészet valamely ágával foglalkozó, alkotni vágyó amatőr alkotók közösségét fogja össze. Az egyesület igyekszik minden segítséget megadni tagjai számára – akik között szép számmal vannak katonaalkotók is, – a szakmai továbbfejlődéséhez azáltal, hogy a művészek találkozhassanak új szemléletekkel, technikákkal, már meglévő tudásukat elmélyíthessék szakmailag irányított gyakorlással. Az egyesület szakmai irányítója Tamus István egyetemi tanár, Mednyánszky-díjas festő és grafikusművész.

Ízelítő a kiállítás anyagából

Kollégánk már számtalan kiállításon van túl, de szeretném jelen kiállítását figyelmükbe ajánlani, érdemes megtekinteni egy pohár finom egri vagy tokaji bor társaságában. Higgyék el, az élmény páratlan!

A kiállítás 2023. december 05-ig tekinthető meg a Bajcsy-Zsilinszky u. 2. szám alatt, az Egri Borozó Borbarát Bár Galériában.

 

Fotók: Turcsán Judit ha. és Kása Ferenc ftőrm.