MH
Bocskai István
11. Páncélozott Hajdúdandár
Könyvtára

könyvtár - hadtudomány - had- és helytörténet - kiállítások - előadások - műhelymunka

A húsvét közeledtével, a pihenés idejére ajánljuk könyvválogatásunkat olvasóinknak. Szeretettel várunk minden érdeklődőt a Bocskai Könyvtárban!

Felnőtteknek ajánljuk:

Susanna Leonard: Madame Curie és a teremtő álmokmmecurie

A könyv bár egy regényes életrajz, azaz a valós eseményeket fikcióval színezi ki, és gördülékenyen olvasható, könnyen befogadható történet, mégis méltó emléket állít Madame Curie alakjának. Az ikonikus női tudós élete nehéz sors volt, és nem csak azért, mert egy olyan világban akart tudósként érvényesülni, ahol a nők magas szintű hivatalos képzése sem megszokott, sem elfogadott nem volt. Gyermek- és ifjúkorát családi és személyes tragédiák kísérték, nem beszélve a Lengyelországot érő orosz elnyomásról. Ennek ellenére, vagy talán részben éppen ezért vált azzá az úttörő személyiséggé, akinek ma ismerjük.

Jo Nesbo: A birodalom

nesbo abirodalomA szerző kalandos életút és másutt szerzett hírnév után kezdett írói pályájába. Első kéziratát álnéven küldte el az egyik vezető norvég kiadóhoz, mivel nem szerette volna, ha ismertsége befolyásolja bírálóit. Mára a skandináv krimi koronázatlan királyaként ismert. Művei nagyon változatosak, de abban megegyeznek, hogy mind csavaros történetű, hátborzongató olvasmányok.

E könyve történetében az autószerelő Roy békés, egyszerű életet él tanyáján, és egy benzinkutat üzemeltet a közeli faluban. Amikor öccse, Carl hosszú idő után hazatér külföldről, nemcsak barbadosi feleségét, Shannont hozza magával, hanem egy magashegyi wellnesshotel terveit is, amely reményei szerint majd felpezsdíti a környék életét. Roy birodalmának nyugalmát felkavarják a vendégek, és a testvérek gyerekkorából sötét titkok törnek a felszínre, egymás iránti lojalitásukat próbára teszi a pénzsóvárság és a gyanakvás. A birodalom sötét és magával ragadó thriller a hűségről, a szeretetről, a féltékenységről és a becsvágyról.

Szabó Magda: Régimódi történet

szabomagda regimoditortenet„Annyi titkom volt.” mondta Szabó Magda édesanyja a halálos ágyán. Ennek a mondatnak nyomában indult el az írónő, hogy évekig tartó kutatómunka után megírja családja krónikáját. A XIX. század konzervatív, férfiközpontú világában három erős, tehetséges asszony küzdelmét követhetjük nyomon, nem is az érvényesülés és a boldogság, hanem csupán a fennmaradás útján. És hogy valóban régimódi-e a történet? Egy letűnt világot idéz meg érzékletesen, a kiegyezés korának, a millenniumi éveknek, majd a háborúba torkolló Ferenc József-i időknek szövevényes polgári és dzsentri világát. Debrecen és környékének katolikus és protestáns társadalmában életre kelti felmenőit, mindenekelőtt anyját. Neki állít emléket különleges műfajú, sodró lendületű regényében, amely Az ajtó mellett legnépszerűbb, legtöbb nyelvre lefordított könyve, s amelyből a színpadi feldolgozás mellett nagy sikerű film is készült.

Gyerekeknek ajánljuk: lassie

Eric Knight: Lassie ​hazatér

Az ismert klasszikus kalandregény hőse Lassie, a gyönyörű skót juhászkutya, akinek viszontagságos vándorútját követheti nyomon az olvasó Skócia hegyeiből dél felé, Yorkshire irányába, haza szeretett gazdájához. Viszontagságai mögött gazdáinak tragédiája húzódik meg, mégis a történetben győzedelmeskednek az örök emberi értékek, a hűség és a becsület.

Mikszáth Kálmán: Tavaszi rügyek

mikszath tavaszirugyek

 

 

A rossz tanuló, már diákkorában is csak az irodalom iránt érdeklődő Mikszáth a gimnázium felső osztályait járta a "csodák városában", Selmecbányán. Hogy lettem én író? - derül ki a kis történetből. A Tavaszi rügyek középpontjában egy idilli diákszerelem áll, ám a novella nemcsak a csínyekkel teli diákéletről szól, hanem Selmec különféle származású lakosainak együttéléséről is.