MH
Bocskai István
11. Páncélozott Hajdúdandár
Könyvtára

könyvtár - hadtudomány - had- és helytörténet - kiállítások - előadások - műhelymunka

2024. június 25-én két katonai vonatkozású kiállítást üdvözölhettünk Közművelődési Központunk Rendezvénytermében. Bár a tárlatokat közös megnyitó ünnepségen mutathattuk be az érdeklődő közönségnek, mindkettő igen értékes és egyedi különlegességű témát tárt a látogatók elé.

Az ejtőernyős fegyvernem megteremtője, vitéz Bertalan Árpád ejtőernyős őrnagy, post mortem alezredes életmű-kiállításának emléktárgyait, dokumentumait Félhelyesné Zubonyai Judit, vitéz Bertalan Árpád unokája bocsátotta rendelkezésünkre, aki a megnyitó ünnepségünket is megtisztelte személyes jelenlétével. Judit asszony személyes családi emlékeket osztott meg a jelenlévőkkel, amelyek nyilvánvalóvá tették, mennyire fontos számára az a minta, amelynek ideálképét nagyapja képviseli. A kiállítást a gyűjtemény kurátora, Gáll Gábor úr, a Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetsége Kegyeleti Bizottságának elnöke nyitotta meg, aki elhivatottan, történelmi pontossággal idézte föl az alezredes úr életének legfontosabb állomásait és mutatta be a két háború közötti Magyarország és a II. világháború időszakát.

A kiállításon jelen voltak a MH Bornemissza Gergely 2. Felderítő Ezred képviselői, akik példaképként tekintenek vitéz Bertalan Árpád személyére, aki az első ejtőernyős zászlóalj parancsnokaként kiváló pedagógiai érzékkel nevelt kiváló katonákat az alakulathoz került erős, bátor és néha nehezen kezelhető emberekből, akik rajongással szerették.

A másik kiállítás szintén nagy érdeklődésre tartott számot katonáink körében. A “Harci járművek a II. világháborútól napjainkig” című makettkiállítás a múltban és jelenben használatos harcjárműveket szemléltette. Készítőjük, Ilyés Imre nyá. rendőr alezredes számos díjat elnyert több évtizede tartó szenvedélyes alkotó munkájával, aki nemcsak az ábrázolás részleteiben jártas, de a kiállított eszközök történetéről is számos érdekességet tudott megosztani a megjelentekkel.

A hangulatos kiállításokról ízelítőt láthatnak alábbi képeinken.

 

Fotók: Márton Boglárka főhadnagy