MH
Bocskai István
11. Páncélozott Hajdúdandár
Könyvtára

könyvtár - hadtudomány - had- és helytörténet - kiállítások - előadások - műhelymunka

Farkas Gábor százados, a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 2. Katonai Igazgatási Központ beosztott tisztje vezetésével évek óta a Hajdú-Bihar megyei temetők felmérése.

1948/49-es, első és második világháborús, valamint 1956-os katonasírok felmérése, összegyújtése a feladatuk. A munkát tartalékos katonák, és honvédelmi alkalmazottak is segítik. 2017/18-ban a felhagyott temetőkben sokszor kemény fizikai munkával járó felmérést végzők: Farkas Gábor százados, Szemők Zoltán tartalékos főhadnagy, Papp Zsófia tartalékos főtörzsőrmester, Fácska Bettina tartalékos főtörzsőmester, Katonka Gábor tartalékos főtörzsőrmester, Kanalas Péter tartalékos szakaszvezető, valamint Csákvári Sándor, az "Elfeledett emlékezet" Kutatócsoport vezetője.

"Debrecen a szabadságharc fővárosa" 170 éves évfordulója tiszteletére, a megyében eddig feltárt '48/49-es honvédsírokat gyűjtöttük egy csokorba, s a kutatásvezető ötlete nyomán térképes adatbázisba szerveztük. Ne csak nevük és sírjuk legyen a katonáknak, így az adatbázist kiegészítettük az egykori honvédek életrajzi adataival, a róluk fellelhető történetekkel.

Az adatbázis folyamatosan bővül a feltárt újabb honvédsírokkal.

A térképes adatbázis elérhető ITT.