MH
Bocskai István
11. Páncélozott Hajdúdandár
Könyvtára

könyvtár - hadtudomány - had- és helytörténet - kiállítások - előadások - műhelymunka

Idén rendezik Debrecenben a 20. Nemzetközi Katonazenekari Fesztivált. Lobogó zászlók, pattogó indulózene, látványos parádék, sok ezer kíváncsi néző az utcákon, rendezvényhelyszíneken: a fesztivál a katonai fúvószene igazi ünnepe. Az idei rendezvényt egy másik kerek évforduló is övez, 170 évvel ezelőtt, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc idején született meg a Magyar Honvédség.

A magyar katonazene történetében először  különböző hazai zenei rendezvények és külföldi fúvószenekari seregszemlék példája nyomán 1977 nyarán rendezte meg a Honvédelmi Minisztérium, Debrecen város tanácsa és a megyei művelődési központ a honi katonazenekarok országos fesztiválját. Ettől kezdve Debrecen a katonazenekari fesztivál örökös gazdája lett.

katonaz fesztival 1977
Forrás: Népszabadság 1977. június 17. 7.p. (arcanum.hu)

A debreceni katonazenekari találkozó egyfajta katonadiplomáciai missziót is betöltött: történelmi tény, hogy Debrecenben találkoztak először az egykori Varsói Szerződés és a NATO hadseregeinek katonazenészei.

1983-ban a IV. Katonazenekari Fesztiválon lépett fel az első nyugati résztvevő a Francia Szárazföldi Haderő 153. Lövészezredének Zenekara.

1989-ben a VII. Nemzetközi Katonazenekari Fesztivált öt külföldi: amerikai, brit, francia, lengyel és szovjet katonazenekar, és hat hazai egri, kalocsai, kaposvári, székesfehérvári és veszprémi zenekar, valamint a Magyar Néphadsereg Központi Zenekara nyitotta meg.  Újítás volt, hogy a korábbi egyetlen nyugati résztvevőn, a francián kívül most az Amerikai Egyesült Államok európai szárazföldi csapatainak és Nagy-Britannia szárazföldi haderejének képviseletében is érkezett zenekar. Ismét itt voltak a lengyelek es a szovjetek, a Magyar Néphadsereget pedig két önálló és három egyesített zenekar képviselte. A közreműködő együttesek dirigensein kívül bolgár, csehszlovák es NDK-beli főkarmesterek is részt vettek a rendezvényen.

katonazenekari 1989
Forrás: Népszabadság 1989. június 24. 11.p. (arcanum.hu)

katonazenekari 1998

 

 

1998-ban XI. Nemzetközi Katonazenekari Fesztivál: az 1948/49-es forradalom és szabadságharc, valamint a 150 éves Magyar Honvédség tiszteletére rendezték meg. A hazai helyőrségi zenekarokon kívül részt vett a rendezvényen az Amerikai Egyesült Államok Szárazföldi Haderejének Zenekara, Ukrán Hadsereg Nyugati Hadműveleti Parancsnokság Zenekara, SFOR katonazenekara, NATO Európai Déli Szárnyának Zenekara. Kiegészítő rendezvények: „Fényesebb a láncnál a kard” a Budapesti Hadtörténeti Intézet és Múzeum kiállítása a Kölcsey Központban. Fotókiállítás: Katonazenekari Fesztiválok képekben ugyanott.  Vendégkarmesterek: Anglia, Ausztria, Bulgária, Csehország, Görögország, Horvátország, Lengyelország, Oroszország, Románia, Szlovénia Központi zenekarainak vezetőkarmesterei. Zenés koszorúzások voltak debreceni 48/49-es emlékhelyeken magyar helyőrségi zenekarokkal.      

A korábban páratlan évben tartott katonazenekari fesztivál ekkortól váltott át páros évre.

 


Forrás: Magyar Nemzet 1998. június 20. 24.p.

{fastsocialshare}