MH
Bocskai István
11. Páncélozott Hajdúdandár
Könyvtára

könyvtár - hadtudomány - had- és helytörténet - kiállítások - előadások - műhelymunka

November 11. – A fegyverszünet napja (Armistice Day), másik elnevezése szerint az emlékezés napja (Remembrance Day) az első világháborút lezáró compiègne-i fegyverszüneti egyezmény aláírására emlékező nap.

Dátumának apropója az a történelmi esemény, hogy 1918-ban a fegyverszünet létrejöttével, a tizenegyedik hónap tizenegyedik napján 11 órakor értek véget a harccselekmények a nyugati fronton. 1919-től a Brit Birodalom területén a pipacs jelképével fejezik ki tiszteletüket az emberek a katonai áldozatok iránt és támogatásukat a veteránok felé.  A második világháború után a fegyverszünet napja eredeti elnevezést egyes országokban az emlékezés napja (Remembrance Day) név váltotta fel, és ekkortól a háború összes áldozatának emléknapjaként tartjuk számon. Ezen a napon a megemlékezés bevett formája szerint 11 órakor 2 perces néma csönddel és a hősi halottak emlékműveinek megkoszorúzásával tisztelegnek a háború áldozatai előtt.

Mára hagyománnyá vált, hogy erről a napról Debrecenben is megemlékezünk a Honvédtemető I. világháborús emlékhelyénél. A Honvédség és Társadalom Baráti Körök Országos Közhasznú Szövetsége elnökének felhívásához idén is csatlakozott a Bocskai dandár, a HTBK debreceni szervezete, a Bocskai István Bajtársi Egyesület, valamint a Radaros Katonák Baráti Köre.

A megemlékezés Sajtos Szilárd alezredes, református tábori lelkész imájának meghallgatásával vette kezdetét. Ezt követően a résztvevők gyertyát gyújtottak az elesettekért, majd a rendezvény zárásaként meghallgattuk az Il Silencio-t.