MH
Bocskai István
11. Páncélozott Hajdúdandár
Könyvtára

könyvtár - hadtudomány - had- és helytörténet - kiállítások - előadások - műhelymunka

Dolgozatom során egy kifejezetten kis körben ismert témát dolgoztam fel, viszont mindenképpen jelentős dologról szól. Nem csak a katonai kegyelet értékét, de magát a kulturális örökségvédelmet is szélesebb körben kellene ismerni, hiszen ez minden magyar ember szívügye lehet. A mi országunk emlékeiről van szó, vigyáznunk kell rá, óvnunk kell, hogy az utánunk következő generációk is megismerhessék.

Dolgozatom teljes mértékben elméleti jellegű volt, csak szakirodalmakra, valamint egy beszélgetés anyagára támaszkodtam. Megismertem az örökségvédelem felépítését, szabályozását és az ezzel foglalkozó szervezetekről is új ismeretekre tettem szert. Emellett nem csak erről, hanem a katonai kegyelet helyszíneiről, s a Debrecenben található és katonai sírhelyet rejtő temetők történetét is megismertem.

Kutatásaim során választ találtam hipotéziseimre is. Az első, melyben feltételeztem, hogy a katonai temetők feltárása nagy szerepet játszik Debrecen történelmének megismerésében, bizonyítást nyert, hisz a város temetőiben több időszakból, több háborúból származó hősök is nyugszanak. A temető történetét kutatva olyan történelmi eseményeket ismertem meg, amiket iskolában sajnos nem tanítanak meg, pedig, ha már a városban él valaki, vagy ott tanul, szerintem legalább az 1849. augusztus 2-ai, debreceni csatát illene ismernie.

A következő gondolatom még a dolgozat elején az volt, hogy a katonai temetőben fekvők adatainak, személyazonosságának feltárása bonyolult és nagyon időigényes feladat. Ez teljes mértékben igaz, hisz az „Elfeledett emlékezet” Kutatócsoport tagjai már több mint egy évtizede kutatják a temetőket, hogy minél több és minél hitelesebb adatokhoz tudjanak jutni a katonai halottakról. Ez nem csak Debrecenben van így, hanem az országban mindenütt, hisz mindenhol találni olyan sírokat, sírhelyeket, ahol valamelyik kornak egy vagy több hőse fekszik.

Az utolsó felvetésemet találtam a legérdekesebbnek, mert nem láttam úgy, hogy a katonai kegyelet elegendő hangsúlyt kapna az életben. A tanulmányok kutatása során megtudtam, hogy Debrecenben lehetőség van részt venni hadisír-gondozásban, mely nem csak egyszerű munka a gyerekek, diákok számára, hanem lehetőségük van megismerni a város és a temető történetét rendhagyó tanórák keretében. Valamint egyre több katonai nevelést adó intézmény nyílik az ország területén, hisz Debrecenben ott van a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium, valamint már Nyíregyházán is működik a vitéz Mikecz Kálmán Honvéd Kollégium.

Dolgozatom fő kérdésére, hogy miért nincs a köztudatban, hogy ilyen fontos, és egyedülálló temető, emlékhely van a városban, megtaláltam a magyarázatot, hisz a szovjet időkben szinte teljesen elfelejtették az emberek, hogy létezik. Remélhetőleg a kutatók és Kadét Program segítségével többen megismerik és meglátogatják majd ezeket a helyeket.

A téma igazán érdekelt, és örülök, hogy ilyen sok új ismerettel gazdagodtam. A temetőket biztos vagyok benne, hogy ismét meglátogatom majd, és szeretnék még többet megtudni majd róluk, és az ott nyugvókról is.