MH
Bocskai István
11. Páncélozott Hajdúdandár
Könyvtára

könyvtár - hadtudomány - had- és helytörténet - kiállítások - előadások - műhelymunka

2019 októberében a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium már hagyományos keretek között fogadta cseh testvériskolájának kadétjait Moravské Třebové településről. Kedd délelőtti programjukat a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár kulturális központja és könyvtára is segítette. A kadétok ismerkedtek dandárunk katonatörténeti gyűjteményével (csapatmúzeumával), ahol elsősorban a cseh-magyar közös múlt egyes elemeiről kaptak tájékoztatást.

Cseh latogatas1

Betekintést nyertek a tesztüzemben működő Debreceni Militárium honlap szerkezetébe is, ami elnyerte tetszésüket és elismerésüket. Különösen az a tény, hogy a Debrecenben temetett cseh és morva származású katonák adatait és temetési helyüket is megismerhették.

Cseh latogatas3

Cseh latogatas4

William Beke alezredes úr és Fekete András százados úr vezetésével a cseh és magyar növendékek közösen látogatták meg a Honvédtemető, Hősök temetőjét. A temetőben közösen keresték meg a cseh és morva katonasírokat, amiket cseh zászlóval jelöltek meg. A délelőtt közös tiszteladással és koszorúzással zárult!

Szöveg, fotók: Barna Hajnalka őrvezető

Cseh latogatas2

 

Képgaléria