MH
Bocskai István
11. Páncélozott Hajdúdandár
Könyvtára

könyvtár - hadtudomány - had- és helytörténet - kiállítások - előadások - műhelymunka

Minden év november 11-én 11 órakor emlékezünk meg a fegyveres erők szolgálat közben elesett tagjairól. Az emléknapot mint V. György király által 1919-ben felavatott hagyományt az első világháború vége óta ünneplik, és Angliából elterjedve, azóta a világ számos országában megtartják. Ezen a napon azonban Európa számos nemzete egy szál gyertya meggyújtásával emlékezik meg egy másik eseményől is, nevezetesen a Nagy Háború befejezését lehetővé tevő  compiegne-i fegyverszüneti egyezmény aláírásáról.  

Erről a napról Debrecenben is megemlékeztünk a Honvédtemető I. világháborús emlékművénél, ezzel csatlakozva a Krajcáros Alapítvány kezdeményezésére a Honvédség és Tárasadalom Baráti Körök Országos Közhasznú Szövetsége elnökének felhívásához. Tiszteletadásunk keretében elsőként Csikós Beáta a MH 5. Bocskai István Lövészdandár protokoll tisztje köszöntötte a megjelenteket, röviden ismertette a nap történetét és eszmei jelentőségét. A rövid összefoglaló után Szentesi Csaba alezredes, görögkatolikus kiemelt tábori lelkész imáját hallgathattuk meg az elesett hősökért.

Az imát követően a résztvevők gyertyát gyújtottak az elesettekért, majd a rendezvény zárásaként meghallgattuk az Il Silencio-t.

 (Fotók: Sárkány Beáta fhdgy., kommunikációs tiszt és Szilvásiné Takács Edit könyvtáros; MH 5. Bocskai Lövészdandár)