MH
Bocskai István
11. Páncélozott Hajdúdandár
Könyvtára

könyvtár - hadtudomány - had- és helytörténet - kiállítások - előadások - műhelymunka

1849. május 21., Buda visszavitelének emlékére minden év május 21. napja a Magyar Honvédelem Napja. Idén az ünnep fényét kollégánk, Csákvári Sándor munkásságának többszörös elismerése is emelte. 

2024. 05. 16-án a Magyar Honvédelem napjához kötődően 22. alkalommal adták át a Gyuricza-emlékgyűrűt. Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata több mint 20 éve gálaesttel köszöni meg a helyőrségben szolgáló katonák áldozatos munkáját. Az ünnepségre a Vörösmarty Színházban került sor. A „Fehérvár Köszönti Katonáit” ünnepi gálaest első felében díjátadó keretében kollégánk, Csákvári Sándor vehette át e prominens kitüntetést.

A néhai Dr. Gyuricza Béla vezérezredes, államtitkár, országgyűlési képviselő a Honvédség és Társadalom ügyéért elhivatottan tevékenykedő aktivisták elismeréseként alapította ezt a díjat, amelyet évente csak két ember számára ítélnek oda. 2024-ben ez a két díjazott személy Dr. Kovács György nyugállományú ezredes és Csákvári Sándor, az „Elfeledett emlékezet” Háborús Kegyeleti Kutatócsoport kutatásvezetője volt.

A Honvédség és Társadalom Baráti Körök Országos Közhasznú Szövetsége részéről Dr. Varga József nyugállományú ezredes, a Szövetség elnöke és Dr. Görög István nyugállományú ezredes, alelnök adták át Sándornak a gyűrűt, akinek, mint megfogalmazták, „élete és munkássága ékes példája az elkötelezettségnek és az örökség ápolásának.”

Sándor a Magyar Honvédség Bocskai István 11. Páncélozott Hajdúdandár Helyőrség Támogató Parancsnokságának kulturális részlegvezetőjeként és a Honvédség és Társadalom Baráti Körök Debreceni Szervezetének aktív tagjaként kiemelkedő szerepet játszott a honvédelem ügyének népszerűsítésében és az emlékezet ápolásában. 1992-ben került kapcsolatba a Magyar Honvédséggel. Dolgozott népművelőként a debreceni Helyőrségi Klubban, de megállta a helyét sajtó, protokoll vagy a honvédtiszt képzés területén is. Napjainkban több civil szervezetben tagként és tisztségviselőként dolgozik. A Honvédség és Társadalom Baráti Körök Debreceni Szervezetének alapító és cselekvő tagja. Több évtizede végez kiemelkedő munkát a honvédelem ügyének népszerűsítése, továbbá a honvédség és a társadalom kapcsolatának erősítése feladataiban.

A Gyuricza emlékgyűrű átadását követően dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere mondott ünnepi köszöntőt. 

„…fontos, hogy együtt legyünk képesek gondolkodni, dolgozni annak érdekében, hogy békében és békességben élhessük meg a mindennapokat.” – fogalmazott a polgármester úr, és a város és katonáinak viszonyáról beszélve hangsúlyozta, hogy egymásra vagyunk utalva az élet számos területén. Az, hogy jelenleg békességben élhetünk, és megvan a nyugodt építkezés lehetősége,  a katonai szolgálatnak, a katonák elhivatottságának köszönhető. Dr. Cser-Palkovics András a béke megőrzésének fontosságára hívta fel a figyelmet és arra, hogy emlékeztessünk mindenkit: hálával és köszönettel tartozunk azoknak, akik a katonai hivatást választották, és a katonák családjainak is, akik a hátteret biztosítják nélkülözhetetlen munkájukhoz.

A rendezvény második részében Ruff Tamás őrnagy vezényletével a Magyar Honvédség Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar gálaműsorát hallhatta a közönség. 

Az országos Honvédelem napi ünnepségsorozat részeként 2024. május 17-én pedig a Bocskai dandár ünnepi állománygyűlése keretében került sor kitüntetések átadására. Ezek sorában nyugdíjazás előtt álló kollégánk Legoza Bálint ezredes, parancsnok ajándékát vehette át. Ezredes úr emlékplakett adományozásával köszönte meg Sándor dandárnál végzett eddigi 32 éves munkáját.

Forrás: Fehérvár köszönti katonáit – gálaesttel ünnepelték a honvédeket. Gáspár Péter, Székesfehérvár Városportál

Fotók: Bácskai Gergely, szekesfehervar.hu és Szalka Miklós őrvezető, Bocskai dandár