MH
Bocskai István
11. Páncélozott Hajdúdandár
Könyvtára

könyvtár - hadtudomány - had- és helytörténet - kiállítások - előadások - műhelymunka

 

„A dolgok változnak. A vers örök”

(József Attila)

 

A hagyományoktól eltérőn módon, költészet napi online kvízjátékkal ünnepelte a költészet napját az MH 5. Bocskai István Lövészdandár, amelyről régi hagyomány szerint minden évben megemlékeznek a katonák.

Az elmúlt két évben a pandémiás helyzet, idén pedig a dandárt érintő számtalan feladatban való részvétel támasztott némi technikai akadályt, hogy a költészet iránt érdeklődők személyes megmérettetés keretében tegyenek tanúbizonyságot műveltségükről. A szervezők viszont gondoskodtak róla, hogy ez alkalommal játékos, könnyed hangvételű, szórakoztató, mégis a tudást komolyan mérlegre tevő online tesztfeladatok megoldásával biztosítsanak lehetőséget a kikapcsolódásra és bizonyításra a magyar költészetben való jártasság tekintetében. A kvízjáték nagyon sikeresnek bizonyult, a feladványokat helyesen megoldók között április 11-én, a költészet napján ünnepélyes keretek között 3 könyvcsomagot sorsolt ki az alakulat parancsnoka, Farkas Sándor alezredes a dandár könyvtárának rendezvénytermében.

„Költő vagyok - mit érdekelne engem a költészet maga?” – idézte rövid megnyitóbeszédében Farkas alezredes József Attilát, aki, amikor e sorokat írta, még nem tudhatta, hogy születésének napja a költészet napjává és egyben a magyar irodalom ünnepévé válik majd. A parancsnok rövid megnyitó beszédében reményeit fejezte ki, hogy az alakulat katonái a jövőben sem szakítanak a hagyományokkal és szolgálati feladataik mellett minden lehetőséget kihasználnak elméjük pallérozására, a tartalmas és szórakoztató kikapcsolódásra. Az ünnepség keretében, a megnyitó beszéd után a résztvevők hallhatták Bodnár Jázmin, a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium 9. osztályos növendékének előadásában József Attila: Csak az olvassa… és Petőfi Sándor: Föltámadott a tenger c. versét, majd Balogh Zsanett Önkéntes Műveleti Tartalékos őrmester előadásában J. S. Bach: E-dúr Partita – Loure és Gavotte en rondeau című műveit.

A Kvízjáték szerencsés nyertesei:

  • Nagy Barna őrvezető
  • Böröczky Szilvia törzsőrmester
  • Csuzi Judit

 

Szöveg: Turcsán Judit

Fotó: Szalka Miklós őrvezető