MH
Bocskai István
11. Páncélozott Hajdúdandár
Könyvtára

könyvtár - hadtudomány - had- és helytörténet - kiállítások - előadások - műhelymunka

1944 októberében Hajdúszovát is részesévé vált a Debrecenért vívott heves harcoknak. A településen és térségében német és szovjet erők küzdöttek egymással. Topor István tanulmánya a harcok során elhunyt katonáknak és civil áldozatoknak állít emléket.

A német haderőknek különösen fontos volt Hajdúszovát birtoklása. Ez az út biztosította volna az 1. páncéloshadosztály megfelelő mennyiségű utánpótlását. Megkezdődött a németek és a falut védő szovjet erők tüzérségi párbaja. Másnap, október 17-én délután a tüzérségi párbaj erősödött. A harcok alatt lövedék csapódtak be a falu számos pontjára. Különösen a templom és a körülötte álló iskola kapott sok találatot. Az egyházközség jelentős anyagi veszteségeket szenvedett.

hszovat erod
Az 1944. október 17-ei belövésektől megsérült templomerőd falának egy szakasza. Forrás: Diószegi Lajos: Fejezetek Hajdúszovát történetéből és néprajzából.

Az ütközetet követően a település határában 11 német tank, 4 ágyú, 5 páncélkocsi és több teherkocsi roncsai maradtak. A harcoknak voltak civil áldozatai is. Majd folytatódott a megpróbáltatások sora, a megszálló szovjet csapatok kegyetlenkedése következett. Októberben tömeggyilkosságra is sor került. A harcok során 18 – egységüktől elszakadt – magyar katona keresett menedéket a faluban. Házaknál, ólakban, pincékben megbújva próbáltak meg életben maradni. Az orosz katonák rájuk bukkantak.
A teljes tanulmány megtekinthető itt.