MH
Bocskai István
11. Páncélozott Hajdúdandár
Könyvtára

könyvtár - hadtudomány - had- és helytörténet - kiállítások - előadások - műhelymunka

Az emléktáblát az egykori Pavillon Laktanya bejáratánál 1926. december 14-én avatták fel. Tervező művésze ugyanaz a Debreczeny Tivadar (Beregszász, 1890. április 20. - Budapest, 1976. augusztus 26.) szobrász, aki a nagyerdei 39-es emlékmű alkotója is volt.

 ujbarazda 19261222p5Debreczeny 1912-19 között a budapesti Iparművészeti Iskolában tanult, Simay Imre és Mátrai Lajos tanítványként. Előbb Ligeti Miklós és Vas Viktor műhelyében dolgozott, majd Vedres Márk mellett a Magyar Művészeti Műhely ötvösművészeti tervezőjeként tevékenykedett. Olaszország után Bécsben és Felső-Ausztriában is tett tanulmányutat, a linzi művészeti kamara tagja volt. 1923-tól lett a debreceni ipariskola rajztanára, majd 1946-48 között a debreceni képzőművészeti szabadiskola tanáraként dolgozott. 1930-től a debreceni Képzőművészek és Iparművészek Egyesületének, 1946-tól a Művészek Szabadszervezetének tagja. Háborús emlékműveit (Pl. 1925-26: Tiszacsege, Pestújhely, 1928: Esztár, 1936: Tiszadob) részben a debreceni Műkőgyár közreműködésével alkotta, síremlékeit pedig bronzból készítette.

Az emléktábla, több társával együtt, az egykor Pavillon, illetve később Bocskai-laktanya néven ismert épületegyüttes kerítésének külső falán kapott helyet, a kapuzaton.

kapuzat

A 2001-től műemléki védettség alatt álló épületegyüttest 1756-1842 között építették, legfőbb eszmei értékének a néhol „lovagterem”-nek is nevezett, de eredetileg tiszti étteremnek tervezett étkező díszítése számíthatna, amely ornamentális jellegű díszítőfestést és tájábrázolásokat foglal magába.

restauratori velemenymuemlekkenyilv

Az épületrész stilizálása külső és belső stílusjegyei alapján az 1810-1820-as évekre datálható. A Pavillon, majd Bocskai laktanya főépületi ikertömbje és díszkapuja 18-19. századi eklektikus műemlék, amely barokk és klasszicista jegyeket mutat. A teljes épületkomplexum Debrecen város tulajdona volt elállamosításáig, így adták bérbe a katonaságnak. A II. világháború után a laktanya Bocskai István nevét vette föl.

Az egyébiránt megléte óta folyamatosan változó beépítettségű, de eredeti épületeket is megőrző komplexumot a Magyar Néphadsereg használta 1948-tól 1990-ig, különböző alakulatainak elszállásolására. Ekkor a teljes, több mint két holdnyi területen lévő laktanya-együttesből kiköltöztek. Egyedül a jobb oldali törzsépület maradt használatban, amit átvett az 1990. március 1-jével létrehozott, a Katonai Ügyészség mintájára regionális illetőségű és debreceni központú ügyészségi nyomozóhivatal.

1996-ban született kormányhatározat arról, hogy 1998-ig a Tiszántúli Református Egyházkerület visszakapja hajdani, Dóczy Gedeon nevét viselő iskolaépületét, amelyben 1952 óta a KLTE Gyakorló Gimnáziuma működött, a gyakorlógimnázium pedig a volt Bocskai laktanya felújított részeiben nyer elhelyezést. A gimnázium hasznos területe mintegy 10 000 m2 (a régi épülethez képest 6000m2-es gyarapodás). A Nemzeti Adó- és Vámhivatal új irodaháza, és a Központi Statisztikai Hivatal is a volt Bocskai laktanya területére került, a Faraktár utcára – a Kossuth Gimnázium szomszédságába.

A terület aktuális állapotáról légi felvétel is látható, ITT.

A II. világháború végének eseményei közepette a laktanya kiemelt helyszíni szerepet kapott abban, hogy az ország és a társadalom élete újjászerveződhessen.penzugyipalota uropath

1944. december 21-én Debrecenben már összeült az Ideiglenes Nemzetgyűlés, a honvédelmi miniszter és egyben a vezérkar főnöke Vörös János vezérezredes lett.

A honvédelmi minisztérium a debreceni pénzügyi palota néhány szobájában kezdte meg működését. 1945. január 20-án került sor a fegyverszünet megkötésére, és ennek keretében Magyarország vállalta nyolc nehézfegyverzetű gyaloghadosztály felállítását a németek ellen a szövetségesek oldalán. Január 31-én megtörtént a honvédkerületi parancsnokságok felállítása is, a 6. számú a debreceni lett.

1945-1947 folyamán több, mint 200 ezer, Szovjetunióból hazatért magyar hadifogoly ide érkezett elsőként haza. A laktanya helyet adott 1945-ben az újjá szerveződő Magyar Honvédség első alakulatainak, a 6. (partizán) hadosztálynak, és az I. Magyar Vasútépítő Hadosztálynak is. Ezért kapott helyet a laktanya kerítésén még három emléktábla.

 

A cikk folytatása ITT olvasható!