MH
Bocskai István
11. Páncélozott Hajdúdandár
Könyvtára

könyvtár - hadtudomány - had- és helytörténet - kiállítások - előadások - műhelymunka

Május utolsó vasárnapjához, a Magyar Hősök Napjához közeledve a MH5. Bocskai István Lövészdandár Kulturális Központja három alkalommal helyszínbejárással egybekötött előadásra hívta meg a Debreceni Tankerületi Központ segítségével azokat a 8. osztályos diákokat, akik érdeklődést mutattak a helyszín iránt. 

 

Az előadás keretében bemutattuk a temető jelképének, a „Haldokló oroszlán” szobrának történetét, a temetőben fellelhető honvédemlékek, valamint a Nagy Háború és a II. világháború emlékműveit. Hallhattak a Mauzóleum építésének történetéről, láthatták tárlóinak tartalmát. Az előadó, Csákvári Sándor, a téma szakértője, a Háborús Kegyeleti Kutatócsoport kutatásvezetője bemutatta a jelenlegi parktemető kialakulásának, felújításának történetét, amelynek munkálataiban előadónknak kiemelkedő szerepe volt. Munkatársunk élvezetes előadói stílusának köszönhetően sikerült a gyerekek figyelmét felkelteni nemcsak a temető, hanem az ott nyugvó magyar hősök és az ő emléküknek tiszteletet adó Hősök Napja iránt. Ezzel az előadássorozattal sikerült elérnünk, hogy a diákok megismerhessék ennek az emlékünnepnek az eszmei jelentőségét, amikor „azokra a hősökre – katonákra és civilekre – emlékezünk, akik Szent István óta életüket áldozták a hazáért.”

Ez a honvédtemetői séta méltó befejezése volt annak a 10 héten át tartó előadássorozatnak, amelyen a Debreceni Tankerületi Központ fenntartása alatt álló intézmények közül négy debreceni általános iskola 500 tanulója vett részt. A közös munka során a felső tagozatos diákok kihelyezett helytörténeti órák keretében ismerhették meg az 1317-es debreceni csata jelentőségét, ebben a Dósa nádor tér névadójának, Debreceni Dózsának a szerepét és a csata következtében Debrecen mezővárossá válásának történetét.

A kihelyezett órákról bővebben ITT olvashatnak.

Belvárosi séták során felkeresték városunk azon patinás épületeit, melyek jelentőséggel bírtak Debrecen 1849-es fővárosként betöltött szerepében. Láthatták a korabeli cívis és modern polgárság házait, az erkélyt, amelyről Kossuth köszöntötte a debreceni polgárokat, a közhivataloknak helyet adó épületeket, és megismerhették a városképet meghatározó Kossuth-szobor alakjait, azok sorsát.

A belvárosi sétákról ITT találják beszámolónkat.

honvneveles betetkep

A részleg munkatársai nagy örömmel tartották ezeket a helytörténeti előadásokat, mert fontosnak érzik, hogy a gyerekek ne csak Magyarország történelmi eseményeit, hanem szűkebb környezetük, Debrecen történetét és annak jelenős emlékhelyeit is megismerjék.

Az együtt végzett féléves munka lezárásaként szeretnénk köszönetet mondani mind a Debreceni Tankerületi Központ vezetőjének és munkatársainak, mind a programban résztvevő négy iskola: a Vénkerti Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, a Debreceni Árpád Vezér Általános Iskola, a Lilla Téri Általános Iskola és az Ibolya Utcai Általános Iskola intézményvezetőinek és pedagógusainak támogatásáért, hogy ez a közös program sikeresen megvalósulhatott. Reményeink szerint a következő években is folytathatjuk ezt a sikeres együttműködést.

Fotók: Turcsán Judit ha. és Kozma Mónika ha.