MH
Bocskai István
11. Páncélozott Hajdúdandár
Könyvtára

könyvtár - hadtudomány - had- és helytörténet - kiállítások - előadások - műhelymunka
Varga Gábor: Batthyány Lajos mellszobor és Aradi 13 vértanú dombormű, Dombóvár – dombopedia.hu

Az idén nemzeti gyásznapunkon a szokásostól eltérő módon emlékeztünk meg a tizenhárom aradi vértanúról. A Honvédtemetőben valamint városi helyszíneken megtartott hagyományos ünnepi tiszteletadás és koszorúzás mellett, a könyvtár és csapatmúzeum dolgozói az idén egy érdekes, nem közismert információban gazdag előadás keretében ismertették meg a dandár állományának érdeklődő közönségét a történelmi előzményekkel, a gyásznapon történt eseményekkel és azoknak utóhatásaival a magyar történelemben.

Kozma Mónika ha., csapatmúzeumért felelős főelőadó a témában végzett alapos kutatómunkájának eredményeként 45 perces előadás keretében beszélt a világosi fegyverletétel körülményeiről; I. Ferenc József személyéről; Haynauról, a bresciai hiénáról, valamint az eseményben betöltött szerepéről. Képet kaphattunk a tizenhárom tábornok katonai pályafutásáról, megismerhettük családi hátterüket, valamint számos helytörténeti vonatkozású ismeretre tehettünk szert a jól felkészült előadó révén. A programot két helyszínen, a Kossuth Laktanya Lejtős Tantermében, valamint a Vay Kiképzőbázis Vay-termében is hallhatták az érdeklődők.

Ezúton szeretnénk megköszönni a dandár vezetésének, hogy részvételi lehetőséget biztosítottak az állomány tagjainak az előadásokon; a résztvevőknek pedig a lelkes, elismerő szavakat, amellyel előadónkat, Kozma Mónikát megtisztelték. Remélhetőleg a jövőben is lesz lehetőségünk hasonló sikeres események szervezésére, amelyek alkalmával értékes, izgalmas ismereteket közvetíthetünk a dandár állománya felé.

Fotók: Szilvásiné Takács Edit h. a., Antal Tamás Imréné szkv.