MH
Bocskai István
11. Páncélozott Hajdúdandár
Könyvtára

könyvtár - hadtudomány - had- és helytörténet - kiállítások - előadások - műhelymunka

A hazafias és honvédelmi nevelés célja többek között, hogy hazáját szerető, annak kultúráját ismerő gyerekeket és fiatalokat neveljünk egymás megbecsülésére, az értékek tiszteletére, hazaszeretetre.

Ezt a munkát nem lehet elég korán kezdeni, a magokat már egész kisgyermekkorban el kell ültetni ahhoz, hogy a felnövekvő generációban kialakuljon ez a szemlélet. A MH Bocskai István 11. Páncélozott Hajdúdandár Könyvtára és Csapatmúzeuma ezért vállalta fel nagy örömmel azt a köznevelési szerepkört, hogy óvodás gyerekeket ismertessen meg számukra befogadható módon történelmünk katonatörténeti emlékeivel, különös tekintettel városunk, Debrecen katonatörténeti emlékeinek, emlékhelyeinek bemutatására.

Büszkén jelenthetjük, hogy idén március hónapban a Kossuth laktanyában és a Vay Ádám Kiképző-Bázison 120 nagycsoportos óvodást láttunk vendégül múzeumpedagógiai illetve könyvtári foglalkozás keretében, hely- és hadtörténet témakörben. Március idusához kapcsolódóan a huszárság témakörét jártuk körül, mesefoglalkozással, képes bemutatóval, játékos vetélkedővel és a témához kapcsolódó tárlatvezetéssel. A foglalkozásokat a gyermekek számára hatástalanított fegyverekből összeállított bemutató egészítette ki, ahol a gyermekek szakértő útmutatással és szigorú felügyelettel, közelről ismerhették meg és kézbe is vehették az eszközöket. Képeink tanúsága szerint is az esemény nagy élményt és örömet okozott a gyerekeknek – a pályaorientációt nem lehet elég korán kezdeni!