MH
Bocskai István
11. Páncélozott Hajdúdandár
Könyvtára

könyvtár - hadtudomány - had- és helytörténet - kiállítások - előadások - műhelymunka

2022. június 16-án ellátogatott hozzánk Budapestről a Balassi Bálint Bajtársi Egyesület, a Bem József Bajtársi Egyesület és a Tiszta Égbolt Egyesület. Az Egyesületek kinyilatkoztatott célja a honvédelem társadalmi szolgálata, a hazafiság eszményére épülő honvédelem, s az ezzel összefüggő tevékenységek társadalmi támogatása, a honvédelem érdekeinek bemutatása és népszerűsítése. Ennek jegyében nagy figyelmet fordítanak a magyar katonai hagyományok ápolására, a bajtársiasság, a katonai testületi szellem erősítésére, a katonai erények és értékek társadalmi népszerűsítésére elsősorban az ifjúság körében, az arra rászorulók szociális és karitatív támogatására.

Ezért gyakorlati teendőik között prioritást kapnak a különböző csapatlátogatások, találkozók az aktív szolgálatot teljesítő katonákkal, civil szervezetekkel, önkormányzati képviselőkkel, egyházi és kulturális szervezetekkel, a honvédség baráti köreivel, civil-polgári személyekkel. Nagy figyelmet fordítanak az ország történelméhez és a honvédelemhez fűződő évfordulókra, híres személyekről történő megemlékezésre, illetve a közelmúlt történéseire vagy a Honvédség fejlesztésével kapcsolatos kérdésekre.

Ezen céljaik jegyében került sor debreceni látogatásukra, melynek elsődleges helyszíne a Kossuth Laktanya volt. Látogatásuk során először tájékoztató előadást hallgathattak meg az alakulat tevékenységéről, amelynek során válaszokat kaphattak az aktuális katonai kérdéseikre. Az előadás után a csoport méltó megemlékezés keretében megkoszorúzta Bocskai István szobrát. Ezt követően felkeresték a Csapatmúzeumot, ahol hallhattak a Kulturális Részleg szerteágazó tevékenységéről, és kolléganőnk, Kozma Mónika tárlatvezetés keretében megismertette őket Debrecen had- és helytörténetével, valamint a Dandár történetével.

Vendégeink az ebédet követően ellátogattak a Honvédtemető, Hősök temetőjébe, ahol Részlegünk vezetője, Csákvári Sándor körsétával egybekötve ismertette velük a temető jelentőségét, és történetét kialakulásától napjainkig. A séta zárásaként megtekintették a Mauzóleumot, ahol az Egyesületek zeneértő tagjai kipróbálhatták az épület kiváló akusztikáját. A Honvédtemetőt követően belvárosi sétán érezhették át városunk történelmi hangulatát, a legrégebbi épületek és a városképi jelentőségű emlékművek bemutatása mellett.

Az Egyesületek nevében Galló István nyugállományú ezredes, a Balassi Egyesület elnöke emlékéremmel köszönte meg kollégáinknak munkájukat, amely Csapatmúzeumunk éremgyűjteményét gyarapítja.